Чому Україні варто запозичити досвід гірничодобувної галузі Австралії. Єгор Перелигін.

Чому Україні варто запозичити досвід гірничодобувної галузі Австралії  і як це вплине на розвиток національного сектору?, – розповідає  перший заступник Голови правління АТ «ОГХК», Єгор Перелигін

Авторський блог:

Австралія розширює перелік критичних мінералів до 30 позицій та створює новий перелік «стратегічних матеріалів». Перелік стратегічних матеріалів буде складатися з таких позицій як мідь, нікель, алюміній, фосфор, цинк та олово.

Питання: чим відрізняються стратегічні матеріали від критичних мінералів в австралійській промисловій політиці?

Критичні мінерали мають чотири ключові критерії, щоб мати статус «корисності». Ці критерії: (1) суттєва / істотна роль мінералів для сучасних технологій та національної безпеки, (2) геологічний потенціал власної ресурсної бази, (3) наявність попиту на ці мінерали зі сторони стратегічних партнерів, (4) підпадають під ризик перебоїв в постачанні / логістичних ланцюгах (це називається supply chain disruption risk).

Стратегічні матеріали мають аналогічні перші три ключові критерії, але стратегічні матеріали не мають ризику перебоїв в постачанні або в логістичних ланцюгах.

Друге питання: чому це важливо?

Тому що перелік австралійських стратегічних мінералів – це гарна ілюстрація розуміння власних можливостей та формування національних пріоритетів. Австралія добре розуміє, що має сильні ринкові позиції в конкретних мінералах/матеріалах та потенціал для використання цих мінералів/матеріалів для максимізації власного експорту, для максимальної завантаженості переробних потужностей (більше доданої вартості), для стимулювання власного технологічного розвитку та для більш глибокої інтеграції з стратегічними партнерами. Саме інтеграція з стратегічними партнерами є ключовим сьогодні у нових реаліях фрагментації світової економіки та геополітики (це також важливий хід для більш впевненої адаптації країни до сучасної світової поляризації).

Третє питання: які висновки ми повинні робити зараз?

Ми повинні сфокусувати свої власні добувні, переробні та виробничі можливості там, де ми реально маємо справжній потенціал та ресурсну базу. 5-6 ключових позицій, можливо вже існуюча інфраструктура (або якась частина), можливо «brownfields» та промислові зони з потенціалом плюс/мінус оперативної реанімації. Проєкти «greenfield» можуть бути цікавими, але ми повинні дивитись правді у вічі – під час війни проєкти «greenfield», які потребують надвеликих довгострокових капітальних інвестицій та часових горизонтів 6-10 років на реалізацію, не можуть бути в пріоритеті у порівнянні з тими проєктами, де за 1-2 роки ми можемо вже мати промисловий результат. Це не означає, що треба відмовлятися від довгострокових «greenfields», але це означає те, що ми повинні краще працювати з нашими пріоритетами та здійснювати відповідну дистрибуцію власних ресурсів.

Четверте питання: де наші пріоритети у гірничодобувній галузі?

Титан, залізо, уран, циркон, графіт. Це як мінімум. Також хімія та атомна енергетика. Модернізація існуючих активів, розширення ресурсної бази, розбудова нових ланцюгів переробки в оптимізованому форматі, залучення фінансового та технологічного ресурсу у ці напрямки, розвиток кадрового резерву, розвиток науки у відповідних напрямках.

І також не забувати, що в реаліях війни логістика є критичною проблемою, оскільки постійне зростання собівартості (проблема структури собівартості, яка робить нас менш конкурентоздатними по відношенню до інших світових гравців та країн). Це значить, шукати технологічні рішення, впроваджувати більший рівень автоматизації та знижувати собівартість всіма можливими інструментами.

Під час опрацювання пріоритетів, ми також повинні відповісти на головне питання: а що наші стратегічні партнери хочуть бачити в нашій продукції та в українському гірничодобувному / переробному секторі? Ми повинні зрозуміти, що один з найбільш критичних критеріїв успіху для виживання нашої промисловості (та майбутнього розвитку) – це мати актуальну та сучасну продукцію та якість, на яку є зрозумілий та довгостроковий попит зі сторони наших стратегічних партнерів.

Ще хотілось би додати, що нам необхідно залучати більше приватного капіталу та створювати привабливі умови для того, щоб бізнес хотів ризикувати. Програма грантів та пільг для «mining juniors» була б гарним інструментом нарощування привабливості.

#критичнімінерали #criticalminerals #titanium #титан

Допис: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10159949965855186&id=508015185