Спільно з ФДМУ, народними депутатами, міжнародними партнерами та бізнесом будуємо міцний ґрунт для розвитку титанової індустрії в Україні

15 вересня виробничі потужності АТ “ОГХК” у м.Вільногірськ відвідала делегація у складі народних депутатів комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, представників Фонду держмайна, посольств іноземних держав, представників торгово – економічної місії ЄС, бізнес-асоціацій, а також провідних ЗМІ.

Це перший захід такого масштабу, який АТ “ОГХК” проводить з початку повномасштабного вторгнення, в ході якого гості змогли на власні очі побачити, як працює центр титанової індустрії України. Зокрема, для гостей провели екскурсію кар’єром на Малишівському родовищі, історія якого почалася ще у 1953 році. Нині там працює потужна кар’єрна техніка. Візитівкою гірничого виробництва є два унікальні технологічні комплекси з роторними екскаваторами ЭРШР-1600 та КU-800, які здійснюють розкривні роботи. Ці гірничі гіганти суттєво економлять кошти компанії на розкриві гірничої маси.

Основними корисними компонентами, які добуваються на родовищі у Вільногірську є: циркон, рутил, ільменіт, супутніми – дистен-силіманіт і ставроліт. Готову продукцію гостям продемонстрували на збагачувальному виробництві. Саме там і відбувається переробка рудних пісків та випуск готової продукції філії.

Головний інженер філії “ВГМК” Андрій Колєснік розповів журналістам, що дана продукція використовується у різних сферах. Наприклад: рутиловий концентрат – у виробництві зварювальних електродів, цирконовий концентрат – для виробництва вогнетривів для металургійної, скляної та ливарної промисловості, виробництва скла та кераміки, а ільменітовий концентрат – у виробництві синтетичного рутилу, пігментного двоокису титану, зварювальних електродів, губчастого титану, титану металевого.

Також під час робочого спілкування Перший Заступник голови правління Ярослава Максименко, заступник голови правління Дімітрі Каландадзе та директор департаменту приватизації Фонду держмайна Дмитро Данилишин розповіли гостям про плани розвитку компанії та її майбутнє.

За словами Ярослави Максименко, одним з ключових завдань для менеджменту було, зокрема, викорінення корупції, яка довгий час процвітала на підприємстві.

“Подолання корупції – один з найважливіших кроків у розвитку Компанії. Свого часу навколо компанії було створено цілу корумповану імперію, яка приховала цінність ОГХК та завдала значних збитків. Це компанії-прокладки, штучні підрядні контракти, свійські закупівлі. Сьогодні ми маємо стандартизовані контракти, прямий діалог з кінцевими споживачами нашої продукції та повну відкритість компанії, звичайно, з урахуванням безпекових вимог. Вважаю це нашою спільною перемогою спільно з ФДМУ та правоохоронними органами”, – зазначила Максименко.

За словами члена правління Дімітрі Каландадзе, зараз компанія має усі шанси бути одним з найкращих підприємств у цій галузі та витіснити рф зі світового ринку титану.

“Майбутнє України – рух по ланцюжку створення доданої вартості у виробництві пігменту, шлаку та губки, а не просто виробництво сировини. І велику роль у такому розвитку грає ресурсна база АТ “ОГХК”, яку потрібно збільшувати вже зараз, а також стратегічні інвестиції. Саме ці фактори забезпечать компанії майбутнє на роки вперед, нові робочі місця та економічну стабільність. Не все досконало і у нас є певні перешкоди, які пов’язані з логістикою, що тягне за собою затримку оплат за продукцію, але у нас є чітка мета – побудувати міцний ґрунт для розвитку титанової галузі. Впевнені, що спільними зусиллями ФДМУ, народних депутатів, міжнародних партнерів та бізнесу ми зможемо цього досягнути”, – резюмував Каландадзе.

Зі свого боку, народні депутати запевнили, що будуть сприяти розширенню ресурсної бази АТ “ОГХК” та підтримувати розвиток самої компанії.

АТ “ОГХК” дякує усім учасникам за увагу до компанії та конструктивний діалог щодо розвитку галузі та підприємства зокрема.