Ресурсна база, доступ до довгострокових інвестицій та нових технологій — ключові фактори для сталого розвитку АТ «ОГХК» та видобувної галузі України в цілому.

На цьому наголосив член правління ОГХК Єгор Перелигін під час виступу на конференції EBA «Mining Day».

За його словами, титанова продукція має значні конкурентні переваги над іншими сучасними матеріалами, а кінцева титанова продукція — стабільний попит у всьому світі. Титанові матеріали треба відносити до категорії «advanced materials».

Ще у 2021 р. Україна займала 4% світового видобутку ільменіту та 15% рутилу. Однак наразі Україна вже непомітна як гравець у переробці, повністю застрягши у видобутку сировини.

Війна спричинила також низку перешкод для розвитку титанової галузі, зокрема й падіння експорту, адже логістичні шляхи були зруйновані, а вартість логістики зросла з 30-35 доларів США / 1 тону до 120-150 доларів США / 1 тону.

Єгор Перелигін, наголосив, що титанова промисловість країни має перспективне майбутнє і при правильно побудованій стратегії, яку наприклад АТ «ОГХК» вже розробила, Україна зможе стати сильним гравцем на міжнародній титановій арені.

«Рух по ланцюгу створення доданої вартості та перехід у нові етапи переробки, зокрема пігменту, шлаку, губки. Додана вартість TiO2 та проміжних продуктів металевого титану надасть можливість нам генерувати більш вагомий експорт і відійти від низькомаржинальних концентратів. Ми заклали це в основу розвитку АТ «ОГХК»», – зазначив член правління та резюмував, що для досягнення цих цілей необхідно перш за все розширити ресурсну базу, аби мати з чим працювати у майбутньому. Саме цей фактор допоможе залучити й інші інструменти, зокрема доступ до довгострокових інвестицій та кредитів та нових технологій видобутку та переробки.