ОГХК розробляє і впроваджує нові виробничі технології

«Об’єднана гірничо-хімічна компанія» розробляє нові технології транспортування відходів збагачувального виробництва. Йдеться про використання спеціального поліуретанового покриття на магістральних металевих лотках. Це дозволить в три рази зменшити витрати на ремонт і заміну лотків та поліпшити економічні показники компанії в цілому. АТ «ОГХК» є першопрохідцем: досі ця технологія ще не використовувалась на жодному підприємстві.

У ході виробництва так звані «хвости», відходи збагачувального процесу, транспортуються до місця складування конвеєрною стрічкою у спеціальних лотках. Металеві частини самопливних лотків необхідно часто замінювати. Це вимагає постійного контролю, зупинок технологічного процесу для проведення ремонтних робіт і, звичайно, суттєвих витрат.

Під час опрацювання питання було вирішено спробувати експериментально встановити дві секції спеціально виготовлених під нашу технологію лотків з нанесеним на них зсередини поліуретановим покриттям.

Технічне рішення було розроблене спільно з компанією Вітлюс (м. Дніпро). Виробник виготовив за наданими ОГХК кресленнями дві секції металевих лотків з поліуретановим покриттям на основі спеціального праймеру. Впродовж кількох місяців встановлені лотки проходили випробування безпосередньо у виробничому процесі. Перевірка виявила «слабкі місця» першого варіанту технічного рішення. Компанія-виробник та спеціалісти філії знайшли спосіб вирішення недоліку та внесли відповідні зміни у технологію, вдосконаливши її.

«На сьогодні можна сказати, що кілька місяців експлуатації технічного рішення дають нам чітке розуміння: секції магістральних лотків з нанесеним спеціальним покриттям менш схильні до зносу і більш корозійно стійкі. Термін експлуатації лотків з новим покриттям збільшується як мінімум в 3 рази. Я думаю, в перспективі ми будемо все більше переходити на секції магістральних лотків вже з нанесенням такого покриття», – зазначив головний інженер філії «ВГМК» Олексій Рябінін.