Україна на передовій перебудови світового ринку титану

Про це йшла мова під час презентації «Битва за титан. Місце України на світовому ринку титану та плани розвитку галузі» в Українському кризовому медіа-центрі, в якій взяли участь заступник голови Фонду держмайна Олександр Федоришин та заступник голови правління АТ «ОГХК» Дімітрі Каландадзе.

Титанова сировина, пігменти, проміжні та кінцеві продукти з титану високо ціняться на світовому ринку. Історично Україна, входячи до десятки найбільших видобувачів титановмісних руд, поставляла сировину — ільменітовий концентрат — до росії. Але наша країна має всі підстави та можливості для створення титанової продукції з додатковою вартістю і може суттєво потіснити росію на світовій арені.

За словами члена правління АТ «ОГХК», Дімітрі Каландадзе, ключові західні промислові гравці вже працюють над диверсифікацією своїх ланцюжків поставок, а це означає, що для України випав шанс закріпитися на ринку, як сильний титановий гравець і якісно розвинути цю галузь всередині держави.

Створення вертикально інтегрованої системи виробництва української титанової продукції потребуватиме великих інвестицій протягом наступних 10 років. Заступник голови ФДМ Олександр Федоришин резюмував, що забезпечити ОГХК доступ до фінансування та нових технологій видобутку та переробки, а також до споживачів світового масштабу зможе лише стратегічний інвестор.