Тимчасовим виконувачем обов’язків голови правління АТ “ОГХК” буде Сомов А. Ю.

5 жовтня 2020 року Кабінет Міністрів України погодив тимчасове покладення виконання обов’язків голови правління акціонерного товариства “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” на заступника голови правління Сомова А. Ю.

Зміна менеджменту в ОГХК викликана фактом зловживання службовими повноваженнями з боку попереднього керівника Пітера Девіса.

Замість організації роботи АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» згідно із узгодженим планом дій, визначеним Фондом державного майна України, в управлінні якого знаходиться підприємство, упродовж останніх кількох тижнів Пітер Девіс зайняв позицію одноосібного управителя ОГХК. Він привласнив печатку компанії, відсторонив від роботи заступників та фактично заблокував діяльність правління державного підприємства. Водночас Девіс прийняв рішення відновити продаж продукції Вільногірського ГМК, філії ОГХК, компаніям, що підконтрольні старому менеджменту підприємства, відстороненого на початку поточного року через неефективне управління і корупцію. Одночасно Пітер наказав зупинити відвантаження продукції добросовісним контрагентам, які забезпечують щомісячну купівлю продукції ОГХК на кілька мільйонів доларів США.

У вересні 2020 року за особистим розпорядженням Девіса до роботи на Вільногірському ГМК, попри вже затверджений штатний розпис, повернулися раніше звільнені менеджери, натомість новопризначені фахівці були відсторонені від операційного контролю фінансових операцій. Одним з останніх розпоряджень П. Девіса на посаді була інструкція про продаж 1 млн доларів США, що зарезервовані на рахунках ОГХК для виплати заробітної плати, з подальшим розпорядженням здійснити платежі на користь афілійованих з колишнім менеджментом ОГХК компаній.

Заперечення членів правління ОГХК проти рішення П. Девіса щодо невиправданих кадрових змін та продажу продукції компаніям, підконтрольним ексменеджменту ОГХК, прийняті не були.

Така агресивна діяльність Девіса поставила під загрозу репутацію ОГХК на міжнародному ринку та призвела до значних фінансових втрат компанії, на підставі цього Фонд державного майна України в екстреному порядку звільнив Девіса з посади тимчасового керівника державним підприємством та відправив до Уряду подання про затвердження нового т.в.о. голови правління ОГХК.