Стартову ціну та умови приватизації АТ «ОГХК» передано на затвердження уряду: пресконференція

Стартова ціна на аукціоні з продажу АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», що була визначена та запропонована радником з приватизації підприємства, складає 3,7 млрд грн. Проведення приватизаційного аукціону заплановане Фондом державного майна України на липень 2021 року.

Ця інформація була оприлюднена під час пресконференції, присвяченої умовам приватизації АТ «ОГХК» 19 квітня 2021 року. У заході взяли участь т.в.о. голови правління АТ «ОГХК» Артур Сомов, голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко, заступник голови Тарас Єлейко, а також керуючий партнер компанії BDO Корпоративні Фінанси Україна, що є радником з приватизації, Віталій Струков.

Запропонована стартова ціна і умови приватизації надані для розгляду та затвердження Кабінету Міністрів України. У разі успішного затвердження урядом цих пропозицій АТ «ОГХК» стане першим об’єктом великої приватизації, який буде виставлено на прозорий аукціон після її розблокування.

За словами Дмитра Сенниченка, попередню зацікавленість в приватизаційному аукціоні вже висловили щонайменше10 компаній.

Серед приватизаційних умов для стратегічного інвестора, що були розроблені аукціонною комісією, збереження соціальних гарантій для трудових колективів філій підприємства, дотримання екологічних вимог, а також модернізація виробництва.

Необхідною передумовою для проведення аукціону є зняття грифу «для службового користування» з інформації про запаси корисних копалин, які знаходяться в розпорядженні підприємства.

На формування стартової ціни вплинули декілька факторів, основними з яких є збільшення вдвічі запасів філії «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат»; сприятлива кон’юнктура глобального ринку титану та зростання цін на продукцію; покращення фінансових показників, зокрема зростання операційного прибутку.

«ОГХК на 100% готова до приватизації. Проведені геологорозвідувальні роботи удвічі збільшили доведені запаси Вільногірського комбінату. Ми диверсифікували політику продажів і суттєво наростили кількість клієнтів. Ліквідували корупційні схеми, оптимізували політику закупівель, відмовляємось від послуг підрядників на користь самостійного виконання робіт. Залучили до роботи в компанії нових спеціалістів. Компанія в чудовій формі, минулорічний операційний прибуток зріс у шість разів у порівнянні з попереднім періодом, а на рахунках підприємства маємо «подушку» у більш ніж 500 млн грн.

До того ж, зараз на глобальному титановому ринку спостерігається висхідний тренд. Попит і ціни на сировину зростають, а з ними – і вартість компаній. Тож зараз – найбільш вдалий момент для проведення приватизації нашого підприємства», – підкреслив т.в.о. голови правління АТ «ОГХК» Артур Сомов.

Пресконференція доступна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ZHgIfKh2ELg