Пітера Девіса звільнено з ОГХК через низку одноосібних рішень із можливою корупційною складовою

Замість організації роботи АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» згідно із законодавством про корпоративне управління та управління об’єктами державної власності, упродовж останніх кількох тижнів Пітер Девіс зайняв позицію одноосібного управителя ОГХК. Він привласнив печатку компанії, відсторонив від роботи заступників та фактично заблокував діяльність правління державного підприємства. Водночас Девіс прийняв рішення відновити продаж продукції Вільногірського ГМК, філії ОГХК, компаніям, що підконтрольні старому менеджменту підприємства, відстороненого на початку поточного року через неефективне управління і корупцію. Одночасно Пітер наказав зупинити відвантаження продукції добросовісним контрагентам, які забезпечують щомісячну купівлю продукції ОГХК на кілька мільйонів доларів США.

За особистим розпорядженням Девіса до роботи на Вільногірському ГМК, попри вже затверджений штатний розпис, повернулися раніше звільнені представники менеджменту, натомість новопризначені фахівці були відсторонені від контролю фінансових операцій. Одним з останніх розпоряджень П. Девіса на посаді була інструкція про продаж 1 млн доларів США, що були зарезервовані на рахунках ОГХК для виплати заробітної плати, з подальшим розпорядженням здійснити платежі на користь афілійованих з колишнім менеджментом ОГХК компаній.

Заперечення членів правління ОГХК проти рішення П. Девіса щодо невиправданих кадрових змін та продажу продукції компаніям, підконтрольним ексменеджменту ОГХК, прийняті не були. Всупереч законодавству та з перевищенням повноважень Пітер Девіс видав наказ про відсторонення членів правління для узурпації влади.

Така агресивна діяльність Девіса поставила під загрозу репутацію ОГХК на міжнародному ринку та призвела до значних фінансових втрат компанії. На підставі цього Фонд державного майна України в екстреному порядку звільнив Девіса з посади тимчасового керівника державного підприємства.

Наразі ОГХК працює в штатному режимі, зупинка виробництва не планується. До з’ясуванням усіх обставин діяльності П. Девіса залучені правоохоронні органи.