Олігархи бажають повернути вплив на ОГХК та всіляко блокують діяльність підприємства

«Об’єднана гірничо-хімічна компанія» упродовж останніх днів перебуває під тиском фінансово-промислових груп, що діють через корумпованих правоохоронців. Під загрозою зриву контракти ОГХК з підрядниками американської корпорації Boeing та з лідерами азійського ринку.

Представники прокуратури та СБУ здійснили низку безпрецедентних процесуальних порушень у ході проведення слідчих дій. Кримінальне провадження, яке стало приводом для організації одночасних обшуків в головному офісі компанії та на Вільногірській філії, датоване серпнем 2020 року, що на два місяці випереджає підписання нібито невигідного контракту зі східно-азійською трейдинговою фірмою IMMCO Trade PTE. LTD.

Співпраця з IMMCO Trade PTE. LTD на умовах FCA відбувається за середньоринковою ціною азійських ринків, відкрито та прозоро. Зауважимо, що європейська цінова політика відрізняється від азійської, зокрема й через потребу масштабнішого управління ланцюжком поставок. Робота компаній європейського континенту, таких як АТ «ОГХК», з представниками азійського ринку передбачає залучення трейдерів з логістичних причин. Це є вимогою кінцевих споживачів більшості країн Далекого Сходу.

Гучні заяви в ЗМІ про нібито ведення ОГХК зовнішньоекономічної діяльності за заниженими цінами та фінансові зв’язки нинішньогр менеджменту ОГХК з іноземними покупцями несуть винятково фейковий характер. Судно-транспортувальник продукції ОГХК умисно блокують в порту з метою перешкоджання діяльності та підриву міжнародної репутації ОГХК.

«Кримінальне провадження, відповідно до якого в ОГХК відбулися нещодавні слідчі дії, відкрите у серпні 2020 року. Тоді як контракт з IMMCO Trade PTE. LTD укладений АТ «ОГХК» два місяці по тому, у жовтні 2020 року. Такі прямі процесуальні порушення при проведенні обшуків вказують на поспіх з боку супротивників скорої приватизації ОГХК. Досудове розслідування не може оцінювати законність поставок за контрактом, датованим 29 жовтня минулого року, тобто після внесення інформації до ЄРДР, – і про цей важливий нюанс свідомо «забули» ті, хто зараз намагається тиснути на ОГХК», – повідомив т.в.о. голови правління АТ «ОГХК».

Керівник компанії також відмітив, що у спробах заплямувати репутацію ОГХК, зокрема, подаючи інформацію про нібито «ефективну» діяльність правоохоронних органів, заниження ціни та співпрацю з олігархічними кланами, вбачає прямий безпрецедентний тиск на процес приватизації в Україні.