ОГХК ініціювала повернення $38 млн боргів через міжнародний арбітраж

Об’єднана гірничо-хімічна компанія» ініціювала процес стягнення боргу в розмірі $38 млн. Кошти «вимили» з компанії за часів правління ексменеджерів Руслана Журила та Олександра Гладушка. Державне АТ «ОГХК» звернулось до Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України з позовом проти компаній-прокладок Bollwerk Finanzierungs- und Industriemanagement AG (Австрія) та Defessa Trans F.Z.E (ОАЕ). За часів керівництва Журила з ОГХК вимили майже $40 млн. Ексменеджмент вдався до непрозорих операцій через ненадійних покупців, що мали ознаки фірм-прокладок. Відповідно до умов підписаних у 2019 році контрактів, вищезазначені контрагенти мали ще півроку тому провести оплату за отриману продукцію.

Тривалий час зазначені іноземні компанії за потурання Журила та Гладушка намагались позиціонувати себе як представники ОГХК на зовнішніх ринках, чим вводили в оману кінцевих споживачів та інших покупців продукції ОГХК. «Це розкрадання державного майна в особливо крупних розмірах, яким АТ «ОГХК» збиралися поставити на коліна: щоб ми не могли платити заробітні плати, зупинили виробництво, припинили діяльність. Куди дивилися екскерівники при підписанні таких відверто корумпованих угод? Очевидно, лише в свої кишені,» — повідомив т.в.о. голови правління АТ «ОГХК» Артур Сомов. Керівник також додав, що справа має не лише загальнодержавне значення, оскільки передовсім від контрактів з Bollwerk Finanzierungs- und Industriemanagement AG та Defessa Trans F.Z.E постраждала держава, це ще й проблема міжнародного рівня, адже фірми досі залишаються на міжнародному ринку TZMI та видають себе за добросовісних партнерів — представників АТ ОГХК на зовнішніх ринках.

Нагадаємо, що зловживання попереднього керівництва, зокрема Руслана Журила, на ОГХК перебувають у фокусі уваги детективів НАБУ та САП. Із 2016 року антикорупційні органи здійснювали досудове розслідування за фактами його зловживання службовим становищем при експорті титанової сировини через ці фірми-прокладки. У 2018 році обвинувальний акт за обвинуваченням службових осіб вказаного підприємства скерували до суду.