Керівництво ОГХК спільно з правоохоронцями попередили спробу завдання 52 млн грн збитків державі

НАБУ та САП у співпраці з новим керівництвом АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (100% акцій належить державі) запобігли завданню 52 млн грн збитків, не дозволивши безоплатно вивезти сировину «ОГХК» за кордон. Йдеться про 1845 тонн рутилового концентрату, який наразі перебуває в Одеському морському торговельному порту. 

Рішення про безоплатну передачу сировини іноземній компанії-посередниці (Австрія), яка вже має близько 600 млн грн боргів перед «ОГХК», ухвалив попередній менеджмент держкомпанії. Дізнавшись про цей факт, а також про те, що незаконно переданий рутил зберігається в Одеському морському торговельному порту, новий менеджмент держпідприємства звернувся до Національного бюро.

У свою чергу, НАБУ та САП ініціювали накладення арешту на сировину в межах досудового розслідування фактів можливих зловживань на держпідприємстві, що могли завдати йому понад 1 млрд грн збитків. Відповідне клопотання задоволено слідчим суддею Вищого антикорупційного суду 15 липня 2020 року і наразі виконано. Такі заходи унеможливили подальшу реалізацію кінцевим покупцям 1845 тонн незаконно переданого іноземній компанії рутилу, а разом із тим – завдання «ОГХК» 52 млн грн збитків.

«Наша позиція щодо незаконних дій попереднього керівництва компанії та співпраці з недобросовісними контрагентами проста – нехай розслідуванням займаються правоохоронці. Зі свого боку нове керівництво робить усе можливе, щоб ліквідувати касові розриви на підприємстві та надалі укладати угоди лише з перевіреними споживачами», – повідомив Пітер Девіс, т.в.о. голови правління АТ «ОГХК».

Це вже другий успішний приклад співпраці нового менеджменту «ОГХК» та правоохоронних органів. В травні результатом такої взаємодії стали дії, які унеможливили безоплатне вивезення ільменітового концентрату на 80 млн грн.

Зловживання попереднього керівництва на «ОГХК» перебувають у фокусі уваги детективів НАБУ та САП від початку роботи Національного бюро. Із 2016 року антикорупційні органи здійснювали досудове розслідування за фактами зловживання службовим становищем службовими особами «ОГХК» при експорті титанової сировини через пов’язані іноземні компанії-посередники. У 2018 році обвинувальний акт за обвинуваченням службових осіб вказаного підприємства скерували до суду.