Знайомимо з управлінською командою ОГХК

Олена Дмитрівна Нікольська, керівник HR-департаменту нашого підприємства.

Основним принципом своєї роботи Олена Дмитрівна називає поєднання інтересів роботодавця і працівника. «Я повністю розділяю та із задоволенням підтримую кадрову політику теперішнього керівництва компанії, адже вона є вирішальною мотивуючою складовою, яка дозволить підвищити ефективність виробництва», – говорить директорка HR-департаменту. Вона запевняє, що у членів правління сучасне бачення розвитку компанії, і налаштовані вони не заробити на працівниках, а спільно створити єдину мету щодо формування потужного дохідного підприємства.

Свідченням цього є підвищення зарплатні з 1 липня 2020 року на 20% всім працівникам комбінатів та організація матеріальної допомоги родинам померлих працівників. До слова, у плані на 2021 рік передбачено підвищення зарплатні на 10% у першому півріччі та на 10% — у другому.

Одним з першочергових завдань для свого департаменту Нікольська визначила перегляд колективного трудового договору із збереженням всього соціального пакету, який був передбачений впродовж останніх кількох років і частково вилучався.

Окрім того, Олена Дмитрівна має на меті впровадити в ОГХК сучасні підходи та методики роботи з персоналом, особливо для молоді. Адже діючий колективний договір більш мотивує і захищає працівників з великим стажем роботи, а от для нових працівників стимулів майже немає. Підприємство на сьогодні має велику потребу у молодих спеціалістах, а залучити їх, не маючи гарної мотивуючої програми, дуже важко. Тому, за словами директорки HR-департаменту, колективний договір буде переглядатися і в напрямі мотивації молодого персоналу.

Олена Дмитрівна зазначає, що прямо зараз на більшості як державних, так і приватних комбінатів, вводяться більш сучасні та ефективні підходи до оплати праці, ніж той, що діє зараз на ОГХК. Так, наприклад, на деяких криворізьких підприємствах діє грейдингова система оплати праці, яка на сьогодні вважається найкращою та найбільш виправданою. Вона цікава тим, що дає можливість навіть молодому працівнику, який тільки прийшов на роботу, в залежності від його продуктивної віддачі отримати високе матеріальне стимулювання і підсилити інтерес до роботи. Але, в разі грейдингової оплати праці, змінюється і класична схема оплата праці премією. Тож, як відзначає Нікольська, є багато цікавих моментів з формування показників ефективності кожного окремого працівника.

«Робота зі зміни системи оплати праці досить тривала, звісно, потрібно організувати спочатку повну характеристику робочих місць, – підкреслила Олена Нікольська, – але я вважаю, що в нашому колективі будь-які новинки люди сприймуть із задоволенням».

Загалом, перед Нікольською стоїть завдання формування єдиного колективного договору для обох філій, а це велика і серйозна робота. «Я неодноразово зустрічалась з головою профкому ВГМК Федором Клименко, і побачила, що для нього інтереси підприємства і працівників є головними, – розповідає директорка HR-департаменту. – Він як лев бореться за всі класичні складові соціального пакету, тому будьте впевнені – новий колективний договір буде достойним!»

Директорка HR-департаменту вважає, що на сьогодні в центральному апараті ОГХК сформована дуже хороша сильна команда. «Як кадровик з великим досвідом, я оцінюю потенціал керуючої команди дуже високо. Залишається тільки дружно йти вперед, і все вийде!», – резюмувала Нікольська.

Олена Дмитрівна має значний досвід роботи з кадрами. Одразу після інституту вона працювала на гірничо-хімічному комбінаті сірчаної промисловості на заході України. І, після багатьох років роботи на підприємствах інших галузей, знову повернулась до цієї сфери. Загалом Олена Дмитрівна працює у HR понад 24 роки, була заступником директора з персоналу в двох великих підприємствах – Одеському морському торговому порту та ПАТ «Укрпошта». А до цього викладала технічні дисципліни у навчальних закладах Києва та Львова.