Знайомимо з управлінською командою компанії

Впровадження інформаційних технологій (ІТ) є одним з пріоритетних напрямів розвитку нашого підприємства. Аби підтримувати його на високому рівні, минулого року в «Об’єднаній гірничо-хімічній компанії» було створено IT-департамент, який очолив Андрій Осіпов.

На сьогодні до складу департаменту входять три географічно-розподілених структури: київська і по дві служби (ЦКТТ та АСУП) у Вільногірську та Іршанську. На їх базі будується єдина служба інформаційних технологій. Вона працюватиме за єдиними стандартами та впроваджуватиме загальні централізовані рішення, які будуть уніфіковано працювати у будь-якій точці компанії.

Головне завдання Андрія – зробити так, щоб АТ «ОГХК» отримувало від ІТ максимальні вигоди. За словами спеціаліста, департамент інформаційних технологій нашого підприємства має стати не просто сервісним підрозділом, а повноцінним партнером для бізнесу, приносити цінність своїми рішеннями. І, можливо, виступити основним технологічним інноватором. Адже ряд запланованих IT-департаментом проектів будуть кроком в майбутнє для всієї компанії.

Незважаючи на те, що департамент інформаційних технологій був створений зовсім нещодавно, його співробітники вже втілили декілька рішень. Це, для прикладу, перехід на централізовану пошту в хмарних технологіях Office 365, що дозволяє досить швидко і ефективно використовувати електронне листування, Teams для спільної роботи, зберігати файли в хмарі і мати доступ до них з будь-якої точки світу.

Андрій Осіпов запевняє, що 2021 рік стане для компанії проривним з точки зору IT. Зараз його департамент ініціює проект з впровадження нової системи управління підприємством ERP, яка дозволить значно підвищити ефективність. Це об’ємна, велика і важка робота, до якої будуть залучені всі підрозділи АТ «ОГХК».

Окрім того, в планах IT-департаменту перевести максимально все, що тільки можна, в електронний вигляд і друкувати лише ті документи, які потребують цього. Електронний документообіг не лише дозволить знизити витрати, а й важливий з точки зору турботи про довкілля.

Планується запустити систему автоматизації бізнес-процесів, моніторингу інфраструктури, виробничих процесів – всього, що може віддавати дані в цифровому вигляді. З цими даними треба буде вміти працювати, обробляти їх і представляти в потрібному вигляді. Проект дасть можливість оперативно приймати рішення. Адже в глобалізованому світі швидкість ухвалення рішень – це одна з найважливіших речей, яка спричиняє за собою скорочення витрат та підвищення ефективності. Інформаційні технології повинні, в першу чергу, впливати на час доставки інформації до людей, які приймають ці рішення. Виникнення проблеми і ухвалення рішення повинні максимально близько знаходитися один від одного.

Андрій підкреслює, що автоматизація виробництва не призведе до скорочення персоналу. Її наслідком стане те, що персонал почне працювати в першу чергу більш інтелектуально. Світова практика доводить: впровадження машин, роботизація чи автоматизація призводять до підвищення зайнятості людей. Пояснюється це тим, що роботів треба вчити, за ними треба стежити. Системи – обробляти, аналізувати, перевіряти. І для цього потрібні кваліфіковані працівники. Автоматизація не зменшує зайнятість людей, вона полегшує працю і робить дії ефективнішими. Іноді вона вимагатиме від людей більшої кваліфікації, доведеться щось вивчити, зрозуміти нові підходи, але ж розвиток – це завжди на краще.

Андрій впевнений, що застосування сучасних ІТ-рішень може допомогти виробництву здійснити великий стрибок вперед і збільшити динаміку розвитку АТ «ОГХК». Потенціал у комбінатів великий і, відповідно, втіливши IT-стратегію ми отримаємо чудовий результат, підсумовує Андрій.

Андрій Осіпов працює в сфері ІТ з самого початку своєї кар’єри, вже більше 20 років. Розпочинав системним адміністратором; потім впроваджував ERP системи, у тому числі у виробничих компаніях; попрацював на одному з найбільших в Україні поліграфічних виробництв; 8 років присвятив роботі в телекомунікаціях, там займався впровадженням систем, інформаційною безпекою, управлінням ІТ цілком. Після того працював у фінансово-промисловій групі; на фондовому ринку, у ритейлі. У спеціаліста за плечима глибокий ІТ-архітектурний багаж, вміння вибудовувати ІТ-інфраструктури і впроваджувати великі інформаційні системи.