За рік ОГХК наростила число контрактів на поставки продукції

Про роботу підприємства в умовах епідемії COVID-19, централізацію функцій управління та суди з боржниками в колонці для GMK center розповів перший заступник голови правління АТ “ОГХК” Леонід Бортнічук.

У березні «відзначаємо» річницю офіційного початку епідемії COVID-19 в Україні та пов’язаних з нею обмежень. На початку було незрозуміло, до чого все це призведе і чим закінчиться. А зараз, якщо поглянути на цей рік та його результати для АТ «ОГХК», очевидно, що ми доволі успішно адаптувалися до нових реалій.

Безумовно, люди хворіли. Частину персоналу довелося перевести на дистанційний режим, що погано впливало на комунікацію. Темп роботи знизився, з деяких питань рішення приймалися не так швидко, як раніше. Утім, з часом ми призвичаїлися до нових умов. У процесі укладання угод і раніше використовували всі можливі засоби комунікації. Необхідності у постійних щотижневих «живих» візитах до партнерів та навпаки не було й раніше, тому віддалена робота із дистанційним спілкуванням не виявилась незвичною.

Не вплинуло на роботу «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» і закриття кордонів. У нашій діяльності через кордон переміщаються сировина та матеріали, а не люди. Тож продажі продукції закордонним споживачам і закупівлі не постраждали. Кількість контрактів не зменшилась, а, навпаки, зросла внаслідок диверсифікації наших поставок – замість двох компаній, які раніше купували переважну частку (до 95%) продукції АТ «ОГХК», тепер у нас доволі багато клієнтів – як на дрібні об’єми, так і на великі поставки.

Це вигідно і з фінансового погляду, і з міркувань безпеки, і з точки зору політики диверсифікації ризиків. Тепер ми не залежимо від одного-двох платників, які легко могли диктувати свої ціни та встановлювати багатомісячні строки розрахунків за фактом відвантаження. Вони могли розрахуватися за отриману продукцію вчасно, а могли й затягнути з оплатою на невизначений строк. Власне, диверсифікація поставок – це одна з ключових змін на АТ «ОГХК», які відбулись упродовж року.

Другою такою важливою зміною я б назвав деолігархізацію. З підприємства пішли ставленики груп впливу, наближених до таких фігурантів гучних міжнародних розслідувань, як Мартиненко, Фірташ, та інших олігархічних кланів. Компанія перейшла під управління Фонду державного майна України, який призначив до складу Правління компанії незалежних менеджерів, не пов’язаних з конкретними бізнес-персонами.

Фонд держмайна проводить зважену політику управління корпоративними правами держави, намагаючись наповнювати Правління компанії різноплановими спеціалістами, та формує дійсно колегіальний орган, швидко припиняючи спроби деяких осіб нав’язувати компанії одноосібні волюнтаристські рішення.

Надзвичайно важливим зрушенням стали ініціативи адміністрації з покращення матеріального стимулювання працівників. Упродовж 2020 року й на початку поточного заробітні плати на Вільногірській та Іршанській філіях АТ «ОГХК» сумарно були підвищені на 30%: на 20% у серпні минулого року і на 10% у січні 2021-го. При цьому компанія планує продовжити підвищення заробітних плат у поточному році.

Централізація закупівель – ще один ключовий момент діяльності підприємства, про який не можна не згадати. Фактично, цей процес розпочався у жовтні минулого року: в першу чергу було централізовано стратегічно важливі закупівлі. Це транспортно-експедиційні послуги, енергоносії, паливно-мастильні матеріали, розкривні роботи тощо. Інформація про потреби з філій спрямовується до центрального апарату управління (ЦАУ) АТ «ОГХК», потім проводяться централізовані торги, і в системі електронних закупівель визначаються переможці. Результати передаються до філій для укладання угод.

Це дає одразу кілька позитивних ефектів. По-перше, приводить до економії коштів. По-друге, це важливо з міркувань уніфікації багатьох процесів на обох філіях АТ «ОГХК». По-третє, знищує корупційну складову. Конкретні фінансові результати ми бачимо за показниками як минулого, так і поточного року.

Централізація закупівель вплинула й на наших контрагентів – у торгах тепер беруть участь і нові компанії. Однак відзначу: перемагає не ім’я, а економічний ефект. Ми не зважаємо на назви компаній чи прізвища їхніх власників, а дивимось на умови, які вони пропонують. Якщо попередній контрагент запропонує вигідні для ОГХК умови роботи, адекватну ціну, нормальні умови розрахунків – він може розраховувати на перемогу. Звісно, ми оцінюємо економічні та репутаційні ризики і все, що з цим пов’язано. Але головне – це вигідність того чи іншого контракту для АТ «ОГХК».

Окрім закупівель, почалась централізація інших сфер діяльності компанії. Зокрема, це функції фінансів та обліку, безпеки, продажів, правового забезпечення. Утім, ці процеси ще тривають.

Нам доводиться боротися не лише з коронавірусом, а й з боржниками. Пов’язані з колишнім керівництвом офшорні фірми Bollwerk Finanzierungs und Industriemanagement AG та Defessa Trans F.Z.E. заборгували нашій компанії майже $38 млн за поставлену продукцію. Тож наприкінці минулого року ми звернулися з позовами до Міжнародного комерційного арбітражного суду (МКАС) при Торгово-промисловій палаті України щодо примусового стягнення заборгованості з цих компаній.

Наразі позови перебувають на стадії отримання відзивів від опонентів та призначення арбітрів, судові засідання ще не призначені. Bollwerk та Defessa всіляко відтягують цей неприємний для себе момент. Вони попросили суд дати їм відстрочку до березня. Нібито через те, що в країнах їхньої реєстрації запроваджено коронавірусні обмеження (знов цей COVID-19!) і з цієї причини боржники не могли вчасно надати до МКАС всі документи та пояснення. Проте, не зважаючи на такі «маневри» боржників, ми впевнено йдемо до своєї мети. І борги перед державною компанією доведеться повертати.

Наші опоненти всіляко намагаються зашкодити поточній діяльності компанії. Відкриті диверсії на виробництві, відключення енергопостачання, підбурювання трудового колективу через «кишенькові» профспілки звільнених управлінців, злочинні вивантаження продукції на залізничній станції Верхівцеве, перешкоджання завантаженню продукції компанії в портах – ці інциденти мали місце протягом року. Але ми постійно працюємо, аби ці поодинокі випадки не зашкодили системній роботі АТ «ОГХК».

За цей рік ОГХК перетворилася на прозоре та ефективне підприємство зі зрозумілою усьому світові моделлю управління та бізнес-моделями. Ми з оптимізмом дивимося на приватизацію – разом з Фондом держмайна нам вдалося сформувати перспективний, інвестиційно привабливий актив, що знайде відповідального власника.

Джерело: https://gmk.center/ua/opinion/za-rik-oghk-znachno-narostila-chislo-kontraktiv-na-postavki-produkcii/