Велика приватизація: на черзі – родовища титану

Чому найбільше українське підприємство з видобування титанової руди розвиватиметься краще після приватизації.

Пітер Девіс, тимчасово виконуючий обов’язки голови правління АТ «ОГХК», у колонці для «Економічної правди» розповів, як проходить підготовка підприємства до приватизації.

«Титанова галузь України довгі роки функціонувала у «сірій» зоні – не доплачуючи податки і заробітні плати, що стало основою для збагачення усім відомих олігархічних груп. АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», яка об’єднує Вільногірський ГМК та Іршанський ГЗК, з моменту свого заснування у 2014 році опинилася під впливом фінансово-політичних груп, які вимивали кошти з підприємства.

Проте у 2019 році для України відкрилося вікно можливостей завдяки тому, що склалася унікальна політична ситуація – консолідація усіх органів державної влади, яка створила передумови для викорінення системної корупції у державному секторі загалом і на державних підприємствах зокрема. Виключенням не стала АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», де, попри безпрецедентний спротив олігархів, почалося оздоровлення кадрової та фінансової ситуації. У кінцевому підсумку наша команда повинна налаштувати операційні процеси компанії для конкурентної приватизації, яка буде здійснена Фондом державного майна України. Завдяки приватизації будуть залучені стратегічні інвестори, які мають довгостроковий горизонт планування і готові вкладати у модернізацію підприємства» – зазначив Девіс.

Девіс повідомив, що працює з надзвичайно професійною командою над модернізацією ОГХК упродовж 2 місяців, за цей час оновленому топ-менеджменту вдалося майже повністю завершити запровадження нових систем операційного управління підприємством.

«За минулого керівництва ОГХК загрузла в корупційних схемах. Найчастіше наша продукція відвантажувалась сумнівним фірмам по 150 дол. США. за тонну. При цьому ринкова ціна в середині грудня минулого року становила 220-240 дол. США. за тонну.

Згадаємо, наприклад, ситуацію в Одесі. 16 травня мною був підписаний наказ, що ОГХК більше не працює з так званими «фірмами-прокладками» для здійснення трейдингових операцій. За кілька днів ми дізналися, що 20 тис. тонн ільменітового концентрату з Одеського морського торгового порту збирається вивезти офшорна фірма-посередник, яка має перед ОГХК непогашену дебіторську заборгованість у розмірі 400 млн грн. Ми зреагували – відвантаження було зупинене. За підтримку у цьому я дуже вдячний Дмитру Сенниченку, голові Фонду держмайна. Як показує практика, він готовий реагувати на такі ситуації в будь-який час доби – удень та вночі.

Ситуація в Одесі була дуже простою: все, що ОГХК відвантажить невідомій офшорній фірмі, та ще й з відстрочкою платежу на 3-4 місяці, в результаті залишиться неоплаченим. Завтра ця фірма зникне, а грошей за продукцію ОГХК так і не отримає. Відповідно, ми не зможемо виплатити зарплату нашим співробітникам. І це тільки верхівка айсберга.

Задля уникнення подібних історій, в інтересах ОГХК та держави, наприкінці травня я підписав розпорядження, згідно з яким всі операції з відвантаження сировини в ОГХК були тимчасово заборонені до минулого тижня. За цей час ми активно попрацювали над змінами умов про співпрацю ОГХК з контрагентами, що дуже важливо. Відтепер усі нові договори ОГХК зі споживачами містять такі обов’язкові пункти: підписання контрактів має відбуватися з передоплатою та без можливості відстрочки платежів, робота здійснюється винятково з перевіреними підрядниками, що не мають прямого чи опосередкованого відношення до будь-яких корупційних схем, а також існує офіційна заборона на привілейований статус чи право ексклюзивності для всіх контрагентів. Ми вже знайшли достатньо надійних партнерів, співпраця з ними, попри коронакризу, відбуватиметься на вигідних для підприємства умовах у діапазоні середніх та вище середніх ринкових цін», – заявляє Девіс.

За словами Девіса, в ОГХК відбувається також активна робота над налагодженням внутрішніх комунікацій: «ОГХК – це близько шести тисяч співробітників. І всі вони щодня виконують дуже складні процеси. Зараз і новим керівництвом, і державою вибудована виважена інформаційна політика. Ми разом пояснюємо людям, що приватизація комбінатів – це не банальний продаж з втратою робочих місць; що інвестор не буде витрачати свої гроші для того, аби розвалити щойно придбане підприємство; що обкрадали співробітників якраз ті, хто найчастіше говорив: «Бійтеся, вас продадуть якнайдешевше»».

На думку Девіса, щоб підприємство на момент приватизації вийшло на свою максимальну вартість, повинні бути вирішені питання ліцензій: «Зараз ми ведемо інтенсивну роботу зі збору даних про поклади з метою отримання спеціальних дозволів на користування надрами на інших родовищах титанової руди в межах Житомирської області для Іршанського ГЗК. Тоді як на Вільногірському ГМК розробляють програму ведення гірничих робіт, яка дозволить збільшити запаси корисних копалин, що підлягають видобутку. Радий, що у нас склалися плідні відносини з новим керівництвом Держгеослужби. Зокрема, днями ми досягли домовленостей про створення спільних робочих груп з питання отримання ОГХК ліцензій на видобуток корисних копалин на нових ділянках Межирічного родовища ільменітових руд. Нові ліцензії забезпечать видобуток сировини на строк понад 10 років».

Нагадаємо, що у межах продовження політики оздоровлення кадрової і фінансової ситуації на державних підприємствах з метою їх підготовки до конкурентних приватизаційних конкурсів Фонд державного майна України весною 2020 року оновив склад правління АТ «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК). Приватизаційний шлях для ОГХК є виграшним, оскільки працівники підприємства отримають підвищення заробітних плат і розширення соціального пакету, бюджет України – збільшення податкових надходжень, а держава загалом – ліквідацію навіть теоретичної можливості створення корупційних схем, які збагачували олігархічні клани.