АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” заявляє про чергову спробу зриву приватизації

За повідомленням правління АТ “ОГХК”, сьогодні, 13 січня 2021 року, відбуваються обшуки на території Вільногірського гірничо-збагачувального комбінату, у центральному офісі в Києві та в помешканнях окремих працівників компанії.

Слідчі дії відбуваються в межах кримінального провадження, зареєстрованого в серпні минулого року, ще до вчинення начебто протиправних дій.

Слід зазначити, що це вже не перша спроба зірвати приватизацію АТ “ОГХК”: у серпні 2020 року зловмисники висипали з 10 вагонів-хоперів “Об’єднаної гірничо-хімічної компанії” ільменітовий концентрат, який відвантажувався за контрактом з американським холдингом Chemours, а до того здійснили підпал автомобіля менеджера компанії.

Процес виставлення АТ “ОГХК” на прозорий аукціон зараз на фінішній прямій. Він очікується у першому кварталі 2021 року та обіцяє стати найбільшою великою приватизацією в Україні з часів продажу “Криворіжсталі”. Приватизація цього активу також передбачена в Меморандумі України з МВФ. Зокрема, попередню зацікавленість у приватизаційному аукціоні висловили 16 провідних іноземних компаній. Очікується, що стартова ціна складе кілька мільярдів гривень.

Менеджмент ОГХК пов’язує спроби зриву приватизації з боку відлучених від годівничок корупціонерів із тим, що у минулому році компанія отримала рекордний прибуток у розмірі 600 млн грн, порівняно зі 100 млн грн у 2019 році. Варто також зазначити, що у грудні 2020 року компанія оголосила про відкриття вдвічі більших запасів титановмісних рудних пісків на Вільногірському ГЗК, ніж очікувалося, що значно збільшило інвестиційну привабливість компанії та її ринкову ціну.