Артур Сомов представив ОГХК на High Level конференції

Артур Сомов, т.в.о. голови правління АТ «ОГХК», став спікером унікальної для України події – Конференції високого рівня «Стратегічне партнерство між Європейським Союзом і Україною у сфері критичної сировини та батарей». Цей захід, що проводився за ініціативи Голови Кабінету Міністрів Дениса Шмигаля 13 липня, зібрав ключових стейкхолдерів ЄС та України: представників органів державної влади, керівників профільних підприємств, міжнародних фінансово-інвестиційних організацій тощо. Спеціальним запрошеним гостем конференції був Віце-президент Європейської Комісії Марош Шефчович.

Метою зустрічі був обмін думками щодо сприяння розвитку ланцюгів доданої вартості і приваблення інвестицій у означених сферах. Керівництво ОГХК було запрошене до участі в конференції через надзвичайну важливість нашого підприємства для ринку критичної сировини (до якої відносяться й титановмісні руди). Адже ОГХК є найбільшою компанією в Європі з видобутку ільменіту, рутилу та циркону.

Міцну основу для поглибленої співпраці вітчизняних та європейських компаній складають високий потенціал запасів критичної сировини в Україні, а також необхідність модернізації видобувної промисловості та створення сприятливого правового і адміністративного середовища для інвесторів. Партнерство ґрунтується на Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, включно з Поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі, і на нещодавно розпочатому діалозі щодо зеленого переходу.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль підкреслив, що комплексна розробка критичних матеріалів може вже на першому етапі залучити в Україну $10 млрд інвестицій. За словами глави уряду, ефективне управління надрами та природними ресурсами дасть змогу в найближчі десять років додати до ВВП України більш як EUR400 млрд.

«Ми дякуємо державі в особі Дениса Шмигаля, за те, що влада реально, а не лише на словах, відстоює інтереси галузі, яка приносить економіці України реальний дохід. ОГХК виросла до того, аби пройти через приватизацію та стати частиною міжнародного вертикального холдингу. І підсилення співпраці з Європою – це наш дороговказ і наш шанс розвиватися «по-європейськи», – відзначив під час свого виступу на Конференції Артур Сомов.

На Конференції Денисом Шмигалем і Марошем Шефчовичем був підписаний Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства в галузі критичної сировини та батарей. Підписання меморандуму і його реалізація значно збільшують ефект синергії від спільної роботи АТ «ОГХК» та підприємств з ЄС.

Нагадаємо, що підписанню меморандуму передував візит 12 липня очільника Кабміну та Віце-президента ЄК на флагман української промисловості Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат, філію АТ «ОГХК».

Відео з Конференції можна переглянути на сайті ЄК: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-209068